alpernaAlperna är en av Europas största bergskedjor och går genom sju länder, Frankrike, Schweiz, Tyskland, Italien, Liechtenstein, Österrike och Slovenien. Europas högsta berg, Mont Blanc, ligger på gränsen mellan Frankrike och Italien och är 4810 meter högt.

Klimatet är varierat, men från december till april lämpar sig större delen av Alperna för skidåkning. Här finns kanske den bästa skidåkningen i världen, med väl utbyggda liftsystem, samt restauranger, hotell och afterski (après-ski).

 

Chamonix

Chamonix, beläget på den franska sidan av Mont Blanc, betraktas som den alpina skidåkningens vagga. De första olympiska vinterspelen hölls här 1924. Orten är mest känd för sin utförsåkning, med toppar som Grands Montets och Aiguille du Midi. Hit dras en stor del av världens friåkarelit. För nybörjare och barn finns La Flégères med dess långa, svepande pister.

 

Verbier

verbierOrten är känd för många svenskar genom filmen ”Sällskapsresan II – Snowroller”. Verbier är en av Schweiz största skidorter. Skidsystemet består av fyra dalar och erbjuder varierad skidåkning, men är särskilt berömt för sin omfattande offpist.

Själva Verbier är en liten alpby med många typer av boenden, från lyxiga stugor till enkla vandrarhem.

 

Sankt Anton

Sankt Anton, beläget i de tyrolska alperna i Österrike, är en skidort med gamla anor som idag mest är omtalat för sin afterski. Här finns dock ett av Alpernas bästa skidsystem med 80 liftar och 260 km pist.

 

Cortina d’Ampezzo

cortinaKlassisk italiensk skidort med två stora skidområden, här hölls de olympiska vinterspelen 1956. Backarna är varierade och välpistade, och det finns gott om långa pister. Staden Cortina är känd för sin exklusiva shopping och har beskrivits som ett Milano på vintern.

 

Grindelwald

Vid Grindenwald i Schweiz finns Europas högst belägna tågstation, Jungfraujoch på 3454 meter över havet. Byn Grindenwald ligger vid bergen Wetterhorn, Schreckhorn, Eiger, Mönch och Jungfrau. Tillsammans med grannortern Wengen bildar det ett skidsystem med 30 liftar och 160 km pist. Backarna lämpar sig bäst för nybörjare och medelgoda åkare.

 

Val d’Isére

Byn Val d’Isére ligger i den franska alperna. Här finns skidområdet Espace Killy, döpt efter utförsåkaren Jean-Claude Killy som växte upp i byn. Området omfattar dessutom grannorten Tignes och har såväl lättare som svårare backar.