areskutanDe svenska fjällen är den östra delen av den skandinaviska fjällkedjan, traditionellt benämnd Kölen. De sträcker sig från Dalsland i söder till Lappland i norr. Vädret varierar mycket beroende på årstiden. Under vintern ligger medeltemperaturen mellan -8 och -10 grader, men i dalgångarna kan den ligga på -16. Orkanbyar och kraftiga snöfall kan förekomma.

Trots detta lockar fjällen många med sin skidåkning, och det finns ett stort antal skidorter. Bor man i Sverige är det naturligtvis praktiskt, eftersom det är lätt att ta sig dit. När skidsäsongen börjar beror på hur långt norrut man är, men den sträcker sig vanligtvis från november till maj.

Åre

2009 utsågs Åre till världens främsta skidort av resemagasinet Condé Nast Traveller. Hur det är med den saken kan diskuteras, men Åre är Sveriges enda skidort av internationell klass. Här hölls det alpina VM 2007. Åre har Sveriges högsta fallhöjd och längsta nedfarter. Det finns ett brett utbud av backar skidåkning på alla nivåer. Dessutom finns ett rikt nöjesliv, afterski och shopping.

Sälen

salenSälen är Sveriges största skidort med sju olika skidområden. Lindvallen och Hundfjället är till stor del inriktade på barn med sina enklare backar. För mer avancerad åkning finns Tandådalen och Stöten, Stöten ligger längst bort och har högst fallhöjd. För en klassisk skidsemester rekommenderas Högfjället och Högfjällshotellet.

Kittelfjäll

Den lilla orten Kittelfjäll i Lappland har Sveriges tuffast offpistområden. Orten och en av nederbördsrikaste platserna i Sverige. Här finns 42 backar, av vilka 37 är opistade. Kittelfjäll är också känt för sin prisvärda helikopterskidåkning, som tar en till någon av de närliggande topparna i Borkafjället eller Marsfjället.

Idre

Letar du efter den perfekta skidåkningen för barnfamiljen i det något yngre åldrarna så är Idre stället för dig. Här har du ett stort utbud av trevliga backar för alla smaker. Det är mycket enkelt att ta sig runt bland de olika nedfarterna och det finns även ett flertal flacka backar med bandliftar för de yngsta åkarna. Efter skidåkningen har du även tillgång till en modern idrottshall med både bowling, bad och klättervägg. För dig som vill ha lite mysigt barhäng kan vi rekommendera Pernilla Wibergs hotell som har en mycket trevlig lounge-hörna i entrén.

Vemdalen

Kring Vemdalen i Härjedalen finns tre olika skidområden. Björnrike är barnvänligt, Vemdalsskalet och Klövsjö har mer utmanande skidåkning. Totalt finns 30 pister och 51 backar, samt omfattande spårsystem för långfärdsåkning. Vemdalen är mycket snösäkert och har natursnö under större delen av säsongen.

Hemavan

I trakten kring Hemavan och Lappland är bland annat Anja Pärsson och Ingemar Stenmark uppvuxna. I Tärnaby finns Ingemarbacken och Anjabacken, som anses vara de mest krävande. Totalt finns 50 pister, 14 lifter och en högsta fallhöjd på 665 meter. På grund av ortens nordliga läge är backarna bland de första som öppnar i landet.