De flesta svenskar väljer att åka till fjällen eller Alperna på sina skidresor. Är man mer äventyrlig av sig går det att hitta spännande skidorter längre bort.

 

Whistler

Whistler utanför Vancouver i Kanada är enligt visa världens bästa skidort. Området utgörs av två höga berg, Whistler Mountain och Blackcomb Mountain, som har ett sammanhängande liftsystem. Fallhöjden är den högsta i Amerika, 3500 meter. Eftersom det nästan alltid finns färsk snö att åka på är de flesta backar opistade. Skidorten har 15 000 besökare per dag, ändå är liftköerna minimala.

 

Vail

Vail i Colorado har snabbt vuxit till den skidort i USA med flesta besökare. Platsen har ett högt, torrt klimat som ger en lätt pudersnö, perfekt för skidåkning. Här finns tre stora skidområden och ett mycket stort utbud av liftar och nedfarter, samt shopping, nöjen och afterski.

 

Aspen

En annan skidort i Colorado, har fyrt liftsystem på fyra olika berg. Snowmass är den störta med varierad skidåkning. Aspen Mountain och Aspen Highlands är svårare och har utmärkt lössnöåkning, Buttermilk lämpar sig för familjer och nybörjare.

 

Pas de la Casa

I det pyreneiska Andorra finns flera sammankopplade skidorter, varav Pas de la Casa är den högst belägna. Backarna lämpar sig bäst för nybörjare och medelgoda åkare. Orten är dessutom känd för sitt nattliv. Nackdelen är att det är krångligt att ta sig till Andorra. Ett sätt är att kombinera det med en resa till Barcelona, och åka därifrån.

 

Banff

Banff är den högst belägna staden i Kanada, och har blivit en populär skidort med två stora liftområden. Orten är känd för sin torra pudersnö och offpist. Det finns också gott om restauranger och barer.